BLOG

Waarheid of schijn, wie is er vandaag aan het woord? Regie, wijsheid, veerkracht, visie, macht, hebzucht of hoogmoed ?

By 24 oktober 2017 No Comments

“WIJ ZULLEN MOETEN KIEZEN: DE WAARHEID OF SCHIJN? JE KUNT JEZELF VERLIEZEN DOOR NOOIT JEZELF TE ZIJN”.

Wie is er vandaag aan het woord? Regie, visie, wijsheid, veerkracht, macht, hebzucht, hoogmoed, stress ?

Welk brein gooi ik er vandaag eens in? Mijn reflexbrein of mijn reflectief brein?

Onze breinen

Het lijkt erop dat in ons hoofd 2 denkvormen regeren: één impulsief acterende en één bedachtzaam beschouwende denkvorm. Daniel Kahnemann heeft het over systeem 1 en systeem 2: het snel reagerende, intuïtieve brein en het traag denkende, rationele brein. Analoog daaraan maakt Theo Compernolle in Ontketen je brein een onderscheid in reflexbrein en reflectiebrein, waarbij het eerste onze routine- en gewoontehandelingen regelt, en het tweede ons in staat stelt om bewuste afwegingen te maken.

Mijn reflex brein stelt me in staat snel te reageren, lekker op de automatische piloot te opereren en lui te zijn.

Wie zal ik vandaag eens laten regeren? Welke schakels binnen mezelf zet ik aan?

Je krijgt er soms een puntmuts van, van al die facetten binnen jezelf waar je soms wel en soms totaal geen invloed op hebt.

Sommige mensen laten je van jezelf het slechtste naar boven halen!

Wij zeggen dan dat die ander daar schuldig aan is, maar is dat wel zo? Jij drukt op de knoppen, of je laat het toe dat die ander aan die knoppen kan draaien. Je geeft de regie dus uithanden en realiseert je op dat moment niet voldoende dat je zelf de keuze hebt. Je reflex brein geeft toe. Als je even tot tien had geteld en je reflectiebrein toegang had  verleent zou je een keuze hebben gehad! Al we ons door de omgeving laten beinvloeden in ons zijn, handelen en doen, dan leven we buiten onszelf.

Hoe langer je dat doet, hoe minder je jezelf kent. Je eigen lichaam en/of geest komt in protest. “Het voelt niet goed.” Je raakt prikkelbaar,  chagrijnig, onzeker of somber. Je lichaam raakt vermoeid en energielekken liggen op de loer.

Ik heb een succesvolle carriere, DUS IK BEN!

Veel mensen hebben maar een doel voor ogen! Presteren en bewijzen. Helaas gaat dit niet altijd gepaard met luisteren naar de echte intrinsieke behoefte, de verlangens van binnenuit en wordt de lat te lang te hoog gelegd en loopt de man met de hamer geregelmatig binnen.

Voorkom hoogmoed en blijf dicht bij de persoon die je was toen je nog niks was….

In mijn praktijk begeleid ik mensen in hun proces zonder oordeel en overtuiging, om zichzelf te ontwikkelen en of te herstellen van belemmerende factoren in hun leven. Het bevrijdt, lucht op, ontspant en ver-ademt!

Behoefte aan een gesprek? Hanneke Mouw Coach, therapeut hannekemouw@gmail.com 0654394566