BLOG

A HEALTHY MIND IS A JOY FOREVER.

By 3 april 2018 No Comments

A healthy mind is a joy forever. Empower of ” hard power”.

Innerlijk bepaalt uiterlijk. Niet andersom, dat levert een buitenkant op waar iedereen zo doorheen prikt.

Na enige jaren begeleiding van mensen die vastzitten in patronen die hen belemmeren om vooruit te komen in hun leven/werk, zie ik vaak dat er op een dieper (onbewust) niveau zaken meespelen. Dan kun je nog zo hard je best doen ‘aan de buitenkant’, maar als je bij de bron niets veranderd zal het niet beklijven. Wat is die ‘bron’ dan precies?

Een Quick Fix hierbij bestaat niet, want je patronen houd je al jaren in stand en zijn vaak ontstaan in je jeugd en veelal onbewust, maar je kunt starten met het opbouwen van zelfkennis en bewustwording. In een coachtraject krijg je de tools in handen om je eigenwaarde te verhogen. Je gaat je ‘innerlijke zelf’ op een lijn brengen met je ‘uiterlijke zelf’; dat wat je laat zien in de buitenwereld. Hiermee word je authentiek en hoef je minder hard je best te doen (weg bewijsdrang), het gaat allemaal makkelijker, vanuit flow in plaats van op wilskracht, het stroomt weer en je haalt precies datgene naar je toe en in je leven dat bij jou past. Al het andere laat je los….ballast, dat wat je uitput en wegbrengt van je ‘ware zelf’.

Lost in emotions

Onprettige emoties als angst, woede, frustratie of verdriet roepen meestal een bepaalde weerstand in ons op. We willen niet weten dat we ze hebben en we willen ze niet voelen. Veel mensen verwarren dat onderdrukken of wegstoppen met loslaten, maar als je gevoelens weg duwt (of weg rationaliseert), betekent dat nog niet dat ze uit je systeem zijn. Vroeg of laat komen ze weer naar boven.
Je kunt het vergelijken met een bal die je onder water probeert te houden. De druk van het water zorgt er uiteindelijk voor dat de bal toch boven komt drijven. Zo is het ook met emoties. Daarom is het van belang om dergelijke emoties écht los te laten.

Loslaten van emoties, hoe doe je dat?

Echt loslaten van emoties is niet het vergoelijken ervan, ze ook niet ontkennen, maar ze er zonder oordeel laten zijn. Laat ze maar komen. Identificeer je niet met die negativiteit. Je hebt woede, angst of verdriet, maar je bent het niet. Het zijn slechts emoties die komen en gaan, net als golven op de zee. Soms zijn ze hoog, maar je weet dat ze daarna weer omlaag gaan en de zee weer kalmer wordt.
Emoties verwijzen naar een verlangen van je ziel en ze vragen je meestal om ‘in beweging’ te komen. Het zijn als het ware richtingaangevers. Ervaar en observeer ze en vraag jezelf daarna af of je ze wilt loslaten, kunt loslaten en zo ja, wanneer je besluit dat te doen. Als je de eerste twee vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, zul je merken dat er vrijwel meteen iets verandert.