BLOG

Als coach ben ik een rots in de branding. Ik ga niet weg, ik blijf! Dat geeft een veilig gevoel voor de cliënt’.

By 25 april 2017 No Comments

Als coach ben ik de rots in de branding.

Als mind&body coach/ therapeut hoor ik regelmatig dat ik als een soort rots ben die staande blijft in de branding, en niet OM gaat. Je kunt alles tegen me zeggen, maar ik blijf, ik ga niet weg , heb volle aandacht en dat is een heel veilig gevoel voor de cliënt.

Ik luister naar de kwesties, dilemma’s en dingen waar mensen tegenaan lopen en oordeelloos blijf ik bij de persoon, vanuit krachtige kwetsbaarheid. Wanneer de cliënt zelf inzicht krijgt door de vragen die ik stel en uitleg geef hoe systemen, patronen en gedachtes werken komt er ruimte vrij voor de hereniging van het hoofd, het hart en de buik. Gevoel versus, maar vooral in symbiose met het hoofd! 

Soms merk ik dat mensen direct in mijn omgeving werkelijk geen flauw idee hebben wat ik doe. Dan vertellen ze dat ze bijvoorbeeld “mindfulltraining” volgen en dat ze hebben geleerd dat je je ademhaling zo goed kan gebruiken. 

Is het onwetendheid of wellicht een tikkeltje naïef wanneer je een bakker gaat uitleggen dat je hebt gezien hoe je een brood bakt? 

Ik realiseer me dan dat ik al een hele weg achter de rug heb en mijn vak zo deskundig en liefdevol kan uitoefenen doordat ik al zoveel doorleefd, beleefd en meebeleefd heb. 

Ik sprak ooit een collega coach/therapeut die ook terug gaf, “mensen dichtbij binnen mijn sociale kring hebben soms geen idee wat ik doe, ik laat dat dan maar zo!” “When the student is ready, the master will appear”. 

Over kwetsbaarheid gesproken.

Anderszijds als er iets nog dichterbij in mijn ” innercircle” gebeurt, zijn dierbaren soms verbaasd over mijn reactie. Ik kan ook vol oordeel, fel en in de aanval of volkomen platgeslagen uit de bus komen in een private situatie. Ik kan ook  in een “oud patroon” terecht komen. Of als het te dichtbij komt dan kan ik ook geen hulp aanbieden. O, ja hoor, dat overkomt een coach ook! Ik krijg dan wel eens de vraag ;”Kan jij dan als coach niets betekenen?” Daar waar je het professioneel zo goed kunt vertalen en behandelen, zegt dat niet bepaald iets over de emotie en stresssignalen die je zouden kunnen raken als het persoonlijk wordt. 

Ik ben heel dankbaar dat ik dit beroep uitoefen en met heel veel voldoening en passie. Je bent in goede handen, gelijkwaardig, zonder vooringenomenheid , eerlijk en vol veerkracht!

Behoefte aan een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Dan mail me: hannekemouw@gmail.com