Wat heb ik toch gemengde gevoelens bij degene die roeptoeteren dat “ iedereen recht heeft op succes”. Dat de wereld maakbaar is! Hoe kom je erbij? Wat is dan de definitie van succes? En wat zijn de kaders waarin iemand voldoet en wanneer niet?
Een van de meest uitdagende aspecten van opgroeien is beseffen dat de wereld niet zo eenvoudig of voorspelbaar is als we zouden willen denken.
Complexiteit en onzekerheid regeren de dag, en dit botst onvermijdelijk met onze aangeboren menselijke wens om te leven in een wereld die eenvoudig, voorspelbaar en begrijpelijk is.
Denk eens terug aan je natuurkundelessen op de middelbare school, die het beeld schetsten van een wereld die zich aan onveranderlijke regels hield, voorspelbaar was en uiteindelijk een zekere mate van zekerheid aan zijn inwoners gaf.
Het is een moeilijk concept om je hoofd om te wikkelen, maar het is er een die ondernemers vooral goed kunnen bedienen.
Ik heb ontdekt dat mensen, net als deeltjes, in meerdere staten tegelijk kunnen bestaan, althans in een emotionele zin.
Stel je een teamlid voor met een unieke talent, maar worstelt om die talenten af te stemmen op de doelen en wensen van de organisatie als geheel. Die persoon kan op een dag een uitstekende fit zijn en de volgende dag een uitdaging.
Er is een grote verleiding ten opzichte van leiders om mensen te classificeren op basis van eenvoudige observaties. Ze zijn een goed teamlid of niet. De waarheid is echter dat ze allebei tegelijkertijd kunnen zijn.
De kwantummechanica heeft mijn begrip van wat ik dacht te weten over de fysica, versteld doen staan en heeft me geleerd dat de wereld een veel vreemdere plek is dan we ons ooit hadden voorgesteld en niets is zoals het lijkt.
Terwijl ik het onderwerp heb bestudeerd, ben ik gaan beseffen dat het traject van mijn begrip van de fysica nauw aansluit bij mijn ondernemersreis.
Al vroeg opereerde ik in de veronderstelling dat ondernemerschap, net als traditionele fysica, voorspelbaar en onveranderlijk was.
Mensen, zoals deeltjes, zijn betrokken, multidimensionaal en moeilijk te voorspellen. Als we proberen ze in een enkele emmer te plaatsen, vooral in de context van het bedrijfsleven, leiden we tot veel van de frustraties die we als ondernemersleiders tegenkomen.
Dit besef leidt ons naar het volgende concept dat we moeten beheersen.
Toen ik echter mijn eigen bedrijf begon, ontdekte ik dat ondernemerschap en kwantummechanica een vergelijkbare vreemdheid deelden.
Sommige lessen en theorieën van de kwantummechanica zijn zelfs rechtstreeks van toepassing op mijn leven als ondernemer en leider.
Mensen, zoals deeltjes, kunnen in twee toestanden tegelijkertijd bestaan
Een van de beroemdste gedachte-experimenten in de kwantummechanica is die van de deeltjesgolf dualiteit.
Simpel gezegd, deeltje-golf dualiteit stelt dat deeltjes kunnen bestaan in twee vormen tegelijkertijd als een deeltje en als een golf.