BlogBLOG

HET LEVEN DOET ZICHZELF! CADEAUTJE VOOR HANNEKE MOUW!

Het was zonnige week in April. Via een gezamelijke opdracht via een cliënt kwam ik in contact met HBM en op hun uitnodiging (Kirstin de Roo) was ik dinsdags om 8.00u aanwezig bij Mr. Sammi in Roermond voor een ochtend sessie over Burn-out , iets waar ik me professioneel veel mee bezig houdt binnen mijn praktijk. Het idee dat burn-out niet zozeer vanuit de externe factoren ontstaat maar van binnenuit sluit haarfijn aan op mijn expertise, achtergrond en educatie van het gedachtegoed vanuit vernieuwend coachen en changepirators.

Daar zag ik een oude bekende uit mijn dansverleden Anita Verstappen en had gelezen dat zij actief is in Limburg. Ze is de oprichter van Netwerk Vitaal Limburg en Preventivio heeft haar eigen praktijk Puur en Balans. Na 15 jaar in Amsterdam te hebben gewoond en gewerkt en “out of contact” te zijn geweest, waren onze paden vrijwel parallel gelopen. Het was dan ook een leuke “Re-meet”. Diezelfde week zou zij een netwerkbijeenkomst voorzitten in Thermae 2000 vanuit haar Vitaal Netwerk Limburg. Spontaan vroeg ik “zal ik ook komen”? Toevallig had ik maar één afspraak staan die vrijdag en was het mogelijk deze te verzetten. Ik meldde me vrijdag 7.30u bij Thermae 2000 en realiseerde me dat ik me helemaal niet had aangemeld. Zo Frank en vrij was ik op de uitnodiging in gegaan, maar door mijn volle agenda in mijn praktijk had me ik me totaal niet afgevraagd of ik me had moeten aanmelden.
Het beloofde een prachtige dag te worden met alle facetten die ikzelf ook uitoefen in mijn werk. De vraag is doet het leven dit nu zelf?
Als je open en oprecht zonder verwachtingen het leven tegenmoet treedt gebeuren er onverwachte dingen.
Ze begonnen met een blotevoeten wandeling, iets waar ik zeer bekend mee ben, aangezien ik voor de Europese Commissie een startup experiment voor Spiritual Tourism heb geleid, met studenten uit heel Europa in het Blotevoetenpark in Brunssum. Toen waren er diverse workshops ik kwam terecht bij Hugo Lumens, ex-judoka, waarin we oefeningen kregen waarvan ik precies voelde wat de kracht van KI inhoudt! Ook iets waar ik mee werk in mijn praktijk. Wat ik geleerd heb in samenwerken is dat als je meeveert, je even sterk blijft staan. Deze was nieuw voor mij, ik heb me vaak krampachtig gevoeld in groepen, ik ging eronder hangen of er boven staan, zoals een echt “ trainer, docent” betaamd. NIETS IS MINDER WAAR! Dat wist ik al lang, ik ben jarenlang “manager” geweest, heb honderden mensen voor me gehad door de jaren heen in mijn groepen, internationale conventies en individuele coachingstrajecten, maar de beste leider, staat tussen zijn mensen , maar inspireert door wie hij/zij is, inclusief zijn skills en kennis, maar vooral omdat hij is wie die is.
Esther Crombag gaf een lezing over haar blindheid en al haar successen die ze desondanks behaald heeft. Heel inspirerend, maar ergens schuurde het ook bij mij. Ik voelde zoveel prestatie en het was nooit genoeg. De vraag is wanneer ben je tevreden? Moet een mens altijd tot het gaatje gaan om geluk te vinden? Voor Esther alle respect en wat een krachtige dame!
Toen kwam Mascha Mooy. Ik werd meteen terug gezogen naar Amsterdam. Haar bedrijf byebyeburnout is voortgekomen uit haar onderuit gaan op de Amsterdamse Zuidas. Ik begrijp haar als geen ander, weliswaar niet hetzelfde verhaal, maar de context is vergelijkbaar.
Haar succes is te wijden aan het feit dat ze hier volledig voor gaat en het leven haar dit nu zo brengt. Je ziet haar nog struggelen maar daar gaat het nu juist om. Patronen komen en gaan en je haakt er op in of niet. Je hebt een keuze! Deze dame heeft een missie!
De laatste workshop was systemisch werk van Judith Kroon, ik vroeg of ik iemands anders lichaam mocht vertegenwoordigen en viceversa. Mooie oefening en voor mij niet nieuw. De workshop was speciaal door de mensen. En zo geloof ik ook hoe het werkt. Ook in organisaties. Je doet het samen en als je in alle gelijkwaardigheid kan voelen en accepteren dat ieder zijn kwaliteit mag inzetten ( moet VS mag). Dan ontstaat er een krachtige samenwerking. En zijn targets louter ondergeschikt. Helaas is dit in deze MAAKBARE wereld niet te bevatten voor vele mensen en gaan mensen graag voor het GROTE SNELLE GELD! Ik heb ze om me heen letterlijk zien vallen, dood, hartstilstand, zelfmoord, “living zombies”, verslaafd en volledig buiten zichzelf.
Ik heb er geen oordeel over, ik voel alleen dat het niet klopt, er is een leegte, het is niet de bedoeling.
Dus de vraag is; “ Doet het leven zichzelf? “

Het was een mooie dag en Anita verstappen en haar team zijn een serieus en goed initiatief gestart! Vele bedrijven kampen met ziekteverzuim en ongenoegen op de werkplek. Als ondernemers en ook HR meer zouden meeveren met de behoefte van de mens in de softskills, zal het potentieel voor het ratio meerdere malen beter werken. We hebben balans nodig. Linker en rechterhelft als symbiose, hoofd, hart en lichaam als een geheel. In verbinding zijn met datgenen waarom we hier zijn. Zomaar een cadeautje, vanuit het universum, op een prachtige zonnige dag, zonder plan. Kwam ik Anita Verstappen zomaar tegen? Hanneke Mouw