ACTUALITEITENBLOG

SamenLoop voor Hoop “Survivors van Kanker”. Het verhaal erachter de workshop!

By 12 juni 2017 No Comments

Samen Loop voor Hoop workshop voor de survivors “Lachen is gezond” 9 juni 2017

Hoe bijzonder is het om een workshop over lachen, speelsheid, bewegen, dansen te mogen geven aan lotgenoten , survivors van kanker.

Elke keer ben ik weer verwarmd door de ongekende verbinding die er ontstaat in relatief zo een kort tijdsbestek met een groep. Hoe bijzonder is het om een workshop over lachen, speelsheid, bewegen, dansen te mogen geven aan lotgenoten , survivors van kanker. 9 juni 2017. De gehele middag heb ik achter de laptop doorgebracht en toen hield ik het al bijna niet droog bij het zorgvuldig uitzoeken van de rakende en impactvolle muzieknummers die ik diezelfde avond ten gehoren zou gaan brengen bij de survivors van kanker. Ik wilde zorgvuldig en liefdevol te werk gaan. Wie was ik om mensen die hebben moeten vechten of nog aan het vechten zijn tegen kanker, iets te gaan vertellen over hoe gezond lachen kan zijn.

Ik start met een remix van de Roermondse jongens van Deepend.

Een bootleg versie van Wonderful life. “Look at me standing, here on my own again”, galmt het uit de speakers, We bewegen en maken kennis met elkaar al dansend op de beats van Deepend. Alvorens hebben we een oefening gedaan hoe we het beste in onze eigen kracht kunnen staan en onze energie zo dicht mogelijk bij onszelf kunnen houden. Zweverig? Alles behalve, deze mensen begrijpen als geen ander waar het om gaat. Binnen 5 minuten heerst er een sfeer van saamhorigheid, verbondenheid en een zacht vertrouwen. We gaan opzoek met dans en beweging naar de juiste ademhaling en leren onze stem goed te gebruiken. Net zoals bij zingen gebruiken we bij lachen ook de kracht, het instrument van de stem en de ademhaling. In groepen van twee oefenen we hoe we kunnen leiden en hoe we kunnen volgen. Dit heeft alles met vertrouwen te maken. Bij sommige lachoefeningen haken een paar mensen af. Wat fijn en open dat men aanvoelt wat goed doet en wat niet. Niets moet, alles mag! Dit is uberhaupt in het leven.

Je hebt altijd een keuze om te bepalen wat wel of niet bij je past!

We zingen mee met een akoestisch nummer “I love you”, geschreven en gecomponeerd door vrienden uit het noorden. Ooit heeft een vriend dit nummer zoveel betekenis gegeven, dat ik dit graag wil delen met de deelnemers. Wiegend en schuddend swingen we mee met een Mashup van We will Rock you en Bossa Nova! We voelen samen de speelsheid, de vreugde die bewegen en lachen brengt en de ontspanning slaat toe. Pfffff, brrr, langzaam zakt de spanning vanuit het hoofd, nek en schouders langs onze buik naar beneden. We houden onze aandacht bij ons gevoelscentrum, de buik en tijdens het lachen concluderen we dat we morgen spierpijn hebben! “Spierpijn van het lachen”. De zon schijnt lachend door de opengeslagen deuren en ook dreunt Andre van Duin zijn “wat is het leven fijn als de zon schijnt” door de zaal.

De Housebeats van “ho ho ha ha” beuken door ons lijf en dat is precies wat we willen, meegaan met de beat. “Drum to your own beat”.

Ik vertel over de positieve effecten van lachen en alleen al de lichaamstaal. Over onze mimiek en dat onze hersenen niet herkennen of een lach echt of nep is. Afgezien van of je neplachen  moet nastreven, is dat een fijne gedachten.

Ondertussen lachen we, omdat we het zo voelen. Omdat we ons verbonden voelen en een stuk positiviteit bij onszelf aanboren. We bewegen op de muzikale interpretaties van L.E.J. en ook tranen verschijnen bij een muziekstuk dat ons raakt. Maan zingt “Jij bent de liefde”,  mooi om voor JEZELF te zingen!

Het slot heb ik op de grond op matten ingevuld. We liggen in twee kringen en we lachen. Deze ervaring is heel bijzonder, eigenlijk niet te doen om dit uit teleggen. De lach resoneert door het hele lijf en dat van die ander in de ruimte. En is de ene uitgelachen dan start de ander weer! De energie spat door de ruimte. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een flinke pot 5-10 minuten lachen een morfine-achtige stof aanmaakt die twee uur pijnverlichting kan bewerkstelligen! Daarom startte de Indiase dokter Kataria ooit deze lachtherapie.

Lachen verbindt! Eenmaal uitgelachen zijn onze lichamen totaal ontspannen en relaxen we op de vloer.

Through the earth Through the sky Through the water “I am” begeleidt ons door een meditatie.

SLOTNUMMER: Roermondse Esmee Breugelmans “Samen Strijden”
Kippevel komt op als ik verteld dat we afsluiten met een nummer van een de dochters van een vader onder ons.
Het nummer “Samen Strijden” vult de ruimte en liefde overwint alles. Liefde is een dieper weten, een voldaan gevoel, geheel compleet, vervuld zonder oordeel!
Ik voel me nederig en zo voldaan. Wat een mooie groep mensen en alle vrijwilligers, barpersoneel en toeschouwers vullen de ruimte tegelijkertijd met kracht, liefde, passie, lef, vrolijkheid en verdriet.
Bij mij heerst “”Samen Strijden”.  vult de ruimte en de leegte. Liefde overwint alles.
LIEFS HANNEKE MOUW