BLOG

Hanneke Mouw vertelt; “Waarom coach ik ?”

By 27 juni 2016 No Comments

hanneke09 (2)Waarom coach ik? Een paar jaar geleden werd ik noodgedwongen teruggeworpen op mijn basale, naakte “zijn”. Geminimaliseerd, doordat ik op bed lag met een bacteriehaard in mijn kaak, een whiplash en een hersenschudding. In dat jaar  kwam ik tot een ontdekking, en die veranderde diepgaand mijn visie, mijn aanname over het leven. Mijn visie over hoe de wereld werkt. Het veranderde zelfs enorm de manier van kijken waarop ik mijn leven tot nu toe had ingericht en hoe ik besloot om verder te leven. Ik bleek vele patronen te bezitten die mij in het behalen van succes goed hadden kunnen dienen. Naar de top klimmen dat was me altijd goed afgegaan, succesvol in de fitnesswereld, leiderschap van een bedrijf, eigen dansvorm in de wereld weggezet, succesvol in sales, van voor mij totaal niet interessante producten, al liet je me een pen verkopen, ik deed het. Maar gaandeweg was het vasthouden en het voelen vanuit een intrinsieke motivatie, er niet meer. Ik acteerde puur vanuit condities opgelegd door mijzelf en mijn idee van de verwachtingen van anderen. Het patroon bestond uit presteren, erkenning winnen, dominantie afdwingen door heel hard te werken en daardoor aan de knoppen te kunnen zitten. Het gevoel van controle te kunnen uitoefenen opdat ik maar niet afgewezen kon worden. Oppoetsen van eigen gebreken noem ik het ook wel. En dat kost energie, heel veel energie.

Ik geloof in de kracht van anders denken, daar is sinds 1985 niks in veranderd. In 1985 was ik 15 jaar en toen begon ik al mijn eigen filosofie te ontwikkelen van wat mijn limbische systeem mij doorgaf. Mijn gevoel, mijn intuïtie. Ik dacht niet na over wat ik wilde doen. Ik voelde al wat ik wilde betekenen voor de wereld. Het brein bestaat uit 3 lagen. Als je naar een dwarsdoorsnede kijkt van een menselijk brein van bovenaf zie je 3 componenten. Ons jongste brein, het homeosapiens brein, de neo-cortex, geeft ons het vermogen analytisch en rationeel te denken, taal in woorden te gebruiken. De middelste twee secties zijn ons limbische brein, verantwoordelijk voor al onze gevoelens, vertrouwen en loyaliteit, verantwoordelijk voor ons menselijk gedrag. Voor besluitvorming en is niet taalvaardig. Soms hoor je allerlei feiten op een rij maar toch zeg je “het voelt niet goed”. Je rationele brein kan geen besluit vormen, dat doet je gevoel. Niet je hoofd maar je buik. Toen ik in 1988 naar Amsterdam verhuisde geloofde ik in een verandering in de fitness- en dansmarkt. Ik dacht niet aan geld verdienen, ik had een missie. Ik was gedreven en gepassioneerd en wist mensen te mobiliseren om met mij mee te dromen en te geloven in verandering in manieren van bewegen.

Hanneke Asics 1999

Wat ging er mis, ging er wel iets mis, wat gebeurde er?

Mijn gevoelige, bruisende, loyale brein kreeg klappen in een wereld die vol zat met macht, kennis, controle en hardheid, geldfocus. Ik ontdekte bij mijzelf dat ik door de jaren heen mijn waarden en normen zo bijgesteld had dat het voor de ander goed was, maar uiteindelijk niet meer stroomde met mijn geloof, mijn dromen en vertrouwen. Ik leefde op een automatische piloot en hield me staande in een wereld die niet van mij was, maar van de ander. Weg van mijn eigen kracht.

In 2002 verhuisde ik na 15 jaar gewoond te hebben in Amsterdam terug naar Limburg, voor de liefde van mijn leven. We zijn nog steeds gelukkig getrouwd en hebben twee fantastische kinderen. Het werkende leven stelde mij voor een aantal uitdagende jaren. Meerdere scholingen gaven inspiratie, maar er klopte toch iets niet.

In 2014 was de tijd rijp om al mijn inzichten van 44 levensjaren te bundelen en te reflecteren. Ik besloot weer te gaan studeren. Ik ontmoete Frans Bakker, grondlegger van Vernieuwend Coachen en realiseerde mij dat deze man mij terug kon leiden naar mijn bron. Ik studeerde Vernieuwend Coachen en deed ook nog het verdiepingsjaar. En besloot het nog officiëler te verdiepen met de geaccrediteerde opleiding HBO medische- en psychosociale basiskennis. Mijn hart sprong open en mijn eigen coachingstraject werd het eerste jaar erg helder. Ik had alles gedaan voor de vorm, liet het ratio dwars over het gevoel lopen om te overleven. Het enige wat ik hoefde te doen, was het NIET meer te doen. Wat hield me tegen? Waarom?

Dat grondige onderzoek en mijn vele ervaringen heeft mij gevormd tot een volwaardige, oprechte, sparringpartner. Iemand die het niet alleen maar uit het boekje of uit een modelletje trekt, maar iemand die de slagen van de zweep kent. Ik heb veel gereisd en heb vele culturen mogen onderzoeken. Ik spreek de taal van een aristocraat, maar ook die van de putjesschepper. Ik vind niks gek, en voor mij is elk moment een nieuw moment. Ik werk niet voor het geld, ik werk omdat ik een mensen-mens ben, nieuwsgierig en open, bezield. Ik weet mijn waarde goed in te schatten en natuurlijk word ik daar graag en goed voor beloond. De grootste verandering is dat ik weer terug gegaan ben naar de kern, de waarom en niet de wat. Ik blijf bij mijzelf en zie wanneer iets echt is of dat iemand het patroon doet, waar ik geen oordeel over heb. Ik kan iemand laten onderzoeken, waarom hij/zij dat nodig heeft, en waarom wellicht niet meer? Hoe lekker is dat, in vrijheid en vol in je eigen kracht!

Heb jij ook zo een verhaal en wil je een keer met me sparren? Mijn mailadres is hannekemouw@gmail.com mob. 06-54394566 of kijk op www.hannekemouw.nl